Локация: София, България
Тип:

Проектът еднофамилна къща на ул. „Иван Вазов” в София включваше възстановяване и реконструкция.

Сградата е жилищна с малък представителен офис. За да се осигури постепенното преминаване от общественото пространство на улицата към интимното на дома, входът е разположен странично в проход, който води към двора. По същата причина трите външни фасади – тази към улицата и двете странични играят ролята на плътна обвивка – граница между вън и вътре. Именно по тях с помощта на скулптор се възстановяват проектните декоративни орнаменти. Задната фасада към двора от друга страна е по-скоро връзка, отколкото преграда. Нейната роля е да обедини вътрешните пространства на къщата с това на двора, като превърне градината в продължение на интериора. Тази фасада се състои от цялостно остъкляване и  дублиращ слънцезащитен екран от декоративни метални пана. Част от паната преминават и по покрива, където двете системи – на съществуващата орнаментирана фасада и на новия ажурен растер се припокриват. Правоъгълният растер на задната фасада се отпечатва и върху двора, този път и във вертикала.

Архитектура: ТТХР АЕДЕС Студио

 

Жилищна сграда на ул. „Иван Вазов“ 7

Жилищна сграда на ул. „Иван Вазов“ 7 (2020)

Жилищна сграда на ул. „Иван Вазов“ 7 спечели голямата награда в категория ЖИЛИЩНИ СГРАДИ в годишния конкурс „Сграда на годината“.

Още проекти:

    Абонамент за бюлетин